
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Αποστολακίδης, Ταξίαρχος ε.α., τ. Δντής Σ.Σ.Ι. ΓΕΕΘΑ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 από την Ελληνική Κοινότητα του Μπλουμφοντέιν. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Αποστολακίδη.
Η Εκκλησία ήταν κατάμεστη από κόσμο και η συγκίνηση μεγάλη όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι δυο σημαιοφόροι με την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία, συνοδευόμενοι από μαθήτριες που ήταν ντυμένες στο μπλε και άσπρο. Κρατούσαν κι αυτές την Ελληνική και Κυπριακή σημαία. Είναι αυτά τα παιδιά που κάθε φορά που η Κοινότητά μας οργανώνει κάποια εκδήλωση για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων, φροντίζουν με τον πιο απτό πραγματικό και ατόφιο Ελληνικό τρόπο να αναγκάσουν τους παππούδες να δακρύσουν και να νιώσουν αυτό το περίεργο σκίρτημα στην ψυχή.
Έγινε Αρτοκλασία και στη συνέχεια Δοξολογία όπου όλοι μαζί έψαλλαν το “Τη Υπερμάχω” και τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο υπέρ αιωνίας μνήμης και αναπαύσεως των αγωνισθέντων και τελειωθέντων πατέρων και αδελφών για την Ανεξαρτησία και Ελευθερία της Πατρίδος μας. Υψώθηκαν η Ελληνική, η Κυπριακή και η Νοτιοαφρικάνικη σημαία και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Ακολούθησε η παρέλαση στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας από μικρούς και μεγάλους που κρατούσαν τη γαλανόλευκη σημαία. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρισταμένους και μπήκαν στη σημαιοστολισμένη αίθουσα εκδηλώσεων της Εκκλησίας μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα κλέφτικο δημοτικό τραγούδι της Πελοποννήσου που τραγούδησε ο Πατήρ Γεώργιος Αποστολακίδης και ο οποίος στην συνέχεια ανέπτυξε το θέμα “Το Αθάνατο Εικοσιένα και η Εκκλησία”. Αναφέρθηκε στο γεγονός της Επανάστασης και της αξία της, αλλά και στη πολύτιμη στήριξη της Εκκλησίας η οποία όχι μόνο δε στάθηκε αντιφατική στον αγώνα του λαού μας, αλλά κράτησε ψηλά τη σωτήρια λαμπάδα τους. Δεν περιορίστηκε να γίνει μόνο ο ψυχρός και συντηρητικός θεματοφύλακας της αθάνατης Ελληνικής παιδείας, αλλά δούλεψε όσο μπορούσε να την ξαπλώσει στο Έθνος, προσδοκώντας απ’ αυτή την Ανάστασή του.
Μετά το πέρας της ομιλίας του και επειδή την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου ενάντια στον Αγγλικό ζυγό, με τη συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου μίλησε με απλά λόγια για την ΕΟΚΑ και για τον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του.
Το βίντεο που έκανε ο Δημήτριος Καρτσούνης, Ταμίας της Κοινότητας, αναφερόταν στην ιστορία της Επαναστάσεως και ήταν πολύ διδακτικό. Ο δε χορός του Ζαλόγγου που επιμελήθηκε η Διονυσία Ρετσινά με τις ωραίες Ελληνίδες μαθήτριες απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γεύμα που είχε φροντίσει να παραθέσει η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος κ. Ειρήνη Ρετσινά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας.