
Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Μετά την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, να προτείνει σήμερα Δευτέρα 14 Απριλίου, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, προέβη στην κάτωθι δήλωση:
«Η ομόφωνη πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό και φόρο τιμής στη γλώσσα που υπήρξε το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού.
Όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2017, οπότε και έλαβε χώρα με υπουργική απόφαση η εθνική καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, εκκρεμούσε η υλοποίηση της αναγνώρισης αυτής στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, σε συνέχεια παλιότερων συνεδριάσεων και αποφάσεων, από την πρώτη της προγραμματική συνεδρίαση κατά την προηγούμενη σύνοδο τον Φεβρουάριο του 2024 είχε θέσει ως προμετωπίδα των ζητημάτων με τα οποία θα καταπιανόταν το ζήτημα της διεθνούς αυτής αναγνώρισης.
Σε υλοποίηση του προτάγματος αυτού που είχαμε θέσει, μόλις 6 μήνες πριν, στις 5 Νοεμβρίου 2024, διοργανώσαμε ειδική συνεδρίασή της Επιτροπής μας με καλεσμένο τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, και θέσαμε με έμφαση την ανάγκη να λάβουν χώρα προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και μεθοδικής δουλειάς του Υπουργείου Εξωτερικών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO, που αναδείχθηκε και μέσα από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς αισθάνομαι περήφανος που με τις ενέργειές μας, διαχρονικά θέσαμε στον δημόσιο διάλογο αυτό το κρίσιμο ζήτημα και αυτή η εθνική αποστολή που αποτελούσε εκκρεμότητα, τουλάχιστον από το 2017, επιτέλους βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.
Η δικαίωση αυτής της πρότασης δεν τιμά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους απανταχού Έλληνες, που μεταλαμπαδεύουν καθημερινά την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στις χώρες όπου ζουν και δημιουργούν.
Η ελληνική γλώσσα είναι γέφυρα πολιτισμού και ταυτότητας. Η διεθνής της αναγνώριση μάς ενδυναμώνει και μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια διάδοσης και στήριξής της με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα.»